Què és la musicoteràpia?

La Musicoteràpia és una eina que implica una relació entre pacient i terapeuta de la que neixen una gran gama d'experiències musicals en un procés creatiu dirigit a millorar, restablir o restaurar un estat de benestar en la persona.

És una professió de l' àmbit sanitari, humanística i creativa que actua sobre el pacient a nivell social, cognitiu, físic i emocional.

 

Per què musicoteràpia?

“La musicoterapia no només provoca una disminució dels nivells d'ansietat, depressió i estrès, sinó que millora l' estat d'ànim dels pacients d'Alzheimer”

Estudio de la efectividad de intervenciones no farmacológicas en la reducción de la ansiedad y depresión y la mejora del estado de ánimo en pacientes con enfermedad de alzheimer grado leve (Carmen Cabañés, UCV)

 

“La música allibera en el cervell les mateixes substàncies plaents que el sexe i les drogues”

Tu cerebro y la música (Daniel Levitin, 2011, ed. RBA)

 

“L'ús de la musicoteràpia té múltiples beneficis com és l'alleujament del dolor. Per aquest motiu hauria de ser més comú en l'aplicació en pacients en els quals no s'aconsegueix pal·liar aquest símptoma. Alhora, a més de reduir el dolor, pot disminuir l'ús d'analgèsics que en ocasions presenten efectes secundaris indesitjats sense arribar a pal·liar dit símptoma.”

Musicoterapia para el manejo del dolor (Andrea Barbarín Saínz de Murieta, et al. Servicio Navarra de Salud)

 

Què fem a les sessions?

Segons els objectius que ens haguem plantejat assolir, posarem en pràctica la tècnica més adient. Ens passem la sessió fent música, ja que és l' eix vertebrador de totes les activitats.

Toquem instruments, escoltem música, parlem, rememorem, decidim, ens movem, etc... sempre respectant el lliure albir del pacient.

 

A qui va dirigida?

Els pacients venen derivats pel psicòleg o l'equip interdisciplinari, que definirà els objectius a tractar.

Pel seu caràcter creatiu i artístic, se’n pot beneficiar qualsevol persona que vulgui o necessiti trobar un espai on expressar-se fora de les paraules i gaudir de la música.

La música esdevé un pont de comunicació entre el pacient i el terapeuta.

Segons les necessitats del pacient i la residència, les sessions es poden fer en format grupal, individual o inclús en tallers de curta durada.